Tips bij urineverlies: lekken voorkomen & discreet oplossen als het misgaat

Hoe voorzichtig u ook bent, het (door)lekken van urine is soms niet te voorkomen. Zeker als u met zoiets oncontroleerbaars als ongewild urineverlies te maken heeft. Er zijn stappen die u kunt nemen om ongewenste lekkage te voorkomen, en discreet op te lossen wanneer dit onverhoopt toch gebeurt.

Neem voorzorgsmaatregelen

  • Houd het pad naar het toilet vrij en zet ‘s nachts het licht aan. Een open deur, maar hoe sneller en makkelijker u bij het toilet komt, hoe kleiner de kans op lekken als u flinke aandrang heeft.
  • Draag gemakkelijk te openen broeken, of broeken met een elastische band. Bij hoge nood is het nog lastiger om een knoop los te krijgen. Kleding die u gemakkelijk uittrekt, zorgt dat u zo snel mogelijk op het toilet zit, en minder risico loopt op een natte broek.
  • Ga voor het slapengaan, een lange vergadering of autorit naar het toilet om uw blaas te legen.
  • Onderzoek voordat u erop uit gaat waar u bij hoge nood snel naar het toilet kunt. Waar zitten de openbare toiletten? Of zijn er restaurants of andere gelegenheden waar u terecht kunt? Dit voorkomt stress, en zorgt dat u optimaal van uw uitje geniet.
  • Draag donkere broeken, jurken en/of rokken. In de donkere stof valt een ongelukje nauwelijks op.

Minder sterke urinegeur

Als u, ondanks al uw voorzorgsmaatregelen, toch (door)lekt, kan geur één van uw eerste zorgen zijn. Incontinentiemateriaal houdt de geur van urine vast, maar eventuele nat geworden kleding kan (licht) gaan stinken. De geur van urine is niet volledig te voorkomen, maar is wel minder sterk te maken. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, zodat uw urine zoveel mogelijk uit water bestaat. Hoe minder geconcentreerd uw urine is, hoe subtieler de geur. Overweeg om urine-deodoriserende tabletten te nemen, zoals vitamine C, of ​​supplementen die voor dit doel zijn gemaakt. Urinegeur kan ook verminderen door appel-, peren-, kersen-, of andere niet-citrussappen te drinken.

Blijf verstandig gehydrateerd

Drink minstens zes tot acht glazen van 250 ml per dag om uw blaas gezond te houden. Wilt u meer weten over slimme drinkkeuzes?

Besteed aandacht aan uw dieet

Voedingsmiddelen zoals cafeïne, alcohol, zure voedingsmiddelen (zoals tomaten en citrusvruchten) en drankjes, chocolade, kunstmatige zoetstoffen, hete kruiden en koolzuurhoudende dranken, kunnen uw blaas irriteren. Neem de tijd om te leren welk voedsel en welk drinken uw urineverlies activeren en haal ze vervolgens uit uw dieet. Dit kunt u doen door na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen bij te houden hoe lang het duurt voordat u naar het toilet moet. Naar verloop van tijd zult u zien dat bepaald drinken en eten ervoor zorgt dat u sneller aandrang voelt.

Versterk uw bekkenbodemspieren

Leren waar uw bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe u deze kunt isoleren, kan helpen optimaal gebruik te maken van bekkenbodemoefeningen. U kunt deze oefeningen overal doen, zonder dat iemand het merkt. Met een beetje oefening kunt u de bekkenbodemspieren versterken – en dat kan helpen gevoelens van urgentie te verminderen. Wilt u hier meer over weten?

Gebruik het juiste incontinentieproduct

Depend® biedt vele producten die zijn ontworpen om aan uw behoeften en levensstijl te voldoen. In de Depend webshop vindt u diverse materiaalsoorten, in verschillende maten en met verschillende absorptievermogens voor mannen en vrouwen. Weet u nog niet welk product bij u past? Door een aantal korte vragen in te vullen, ontvangt u van ons een gratis product advies. Het juiste incontinentiemateriaal neemt de urine die u per keer verliest in zijn geheel op. Daarnaast sluit het optimaal op uw lichaam aan en houdt het alle geurtjes vast, zodat u onbezorgd kunt genieten van de dingen die u het liefst doet.

Lees verder

Kennis over urineverlies kan helpen de knop om te zetten en vol vertrouwen te genieten. Op onze site vindt u dan ook een schat aan informatie. Van oorzaken, tot tips om zorgeloos van uw activiteiten te genieten. Lees meer over:

® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.
0
Winkelmandje
Cookie Settings