Stress Incontinentie

Stress- of inspanningsincontinentie vindt plaats als bij verhoogde druk (= stress) op de buik de urinebuis niet voldoende wordt dichtgedrukt. Deze vorm komt vrijwel alleen bij vrouwen voor en treedt op bij opstaan, tillen, hoesten en tijdens sport.

Hoeveel urine er wordt verloren ligt aan de zwaarte maar ook aan de hoeveelheid druk er wordt uitgeoefend. Voorbeelden van deze druk kunnen zijn het tillen van zware tassen, optillen van kinderen, sporten maar ook bij het ‘s morgens opstaan uit bed met een volle blaas of bij een kortstondige aanspanning bij het hoesten, niezen of lachen. De voornaamste oorzaak is dat de bekkenbodemspieren onvoldoende krachtig zijn om urineverlies te voorkomen.

Deze vorm van incontinentie komt voornamelijk bij vrouwen voor van alle leeftijden en het is een fabel dat stress incontinentie gerelateerd is aan psychologische stress.

Stress- of inspanningsincontinentie is het ongewild verliezen van enkele druppels of een scheut urine bij een plotselinge drukverhoging in de buik.

Wat zijn de oorzaken van stress incontinentie

Een vrij eenvoudige manier om stress- of inspanningsincontinentie toe te lichten kan door u zich voor te stellen dat u een met water gevulde ballon vasthoudt. Het smalle deel van de ballon wordt door uw vingers dichtgeknepen zodat het water er niet uit kan. Maar als u uw vingers niet strak genoeg samenknijpt en druk uitoefent op de ballon, zal er vanzelf wat water uit de ballon komen. De ballon in deze vergelijking is de blaas, uw vingers de bekkenbodemspieren en de druk op de ballon kan het eerder genoemde tillen of lachen zijn.

Een van de meest voorkomende oorzaken zijn verzwakte bekkenbodemspieren bij zwangere vrouwen en in de periode na de bevalling. De spieren hebben tijd nodig om te herstellen en op oude kracht te komen. Een andere oorzaak is de menopause in combinatie met het ouder worden waarbij de elasticiteit van de bekkenbodemspieren wordt verminderd. Daarnaast kunnen een verzakking, overgewicht, chronisch hoesten en operaties in het gebied van blaas, darm en baarmoeder een belangrijke rol spelen.

Bij mannen ontstaat inspanningsincontinentie eigenlijk alleen na een operatie waarbij de prostaat geheel is verwijderd. Door deze operatie zijn de zenuwen naar de sluitspier beschadigd waardoor deze niet meer voldoende kan aanspannen. Tevens zijn urineweginfecties en overgewicht factoren die stress- of inspanningsincontinentie bij mannen kunnen veroorzaken.

Roken kan overigens een indirecte oorzaak zijn, door veel te roken kan een chronische vorm van hoesten ontstaan welke zowel bij mannen als vrouwen niet positief bijdraagt en zelfs een aanwijsbare oorzaak kan zijn.

De juiste diagnose

Er zijn verschillende manieren waarop de juiste diagnose kan worden gesteld. Normaliter bezoekt u uw huisarts of uroloog die enkele onderzoekjes/testjes uit zal voeren om te bepalen welke vorm van urineverlies u heeft en wat de mogelijke oorzaken zijn. U kan worden gevraagd om te hoesten, uw urine kan worden onderzocht om uit te sluiten of er geen infectie aanwezig is en in een enkel geval wordt er een echo gemaakt van de blaas.

Tevens kan uw huisarts u vragen om een ‘Plasdagboekje’ bij te houden voor een aantal dagen. In dit dagboek vult u in hoe vaak u naar het toilet gaat, wat uw eet- en drinkpatroon is en hoeveel urine u verliest als u naar het toilet gaat. Aan de hand hiervan in combinatie met uw medische historie wordt een diagnose en behandelplan opgesteld.

Stress- of inspanningsincontinentie is niet iets wat zo maar hoort bij het ouder worden of bij een geboorte en zeker niet iets dat u hoort te accepteren. Er zijn oplossingen en behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat de impact op uw dagelijks leven minder worden of zelfs helemaal worden verholpen. Wij raden u altijd aan om advies te vragen aan uw huisarts.

 

Behandelingen bij stress incontinentie

Urineverlies heeft invloed op uw dagelijkse bezigheden, als u boodschappen doet, een avondje uit gaat maar ook als u in uw vertrouwde thuisomgeving bent. Met de juiste behandeling kunt u toch zorgen dat de ongemakken worden beperkt tot het minimum.

Onderstaand vindt u een aantal raadzame technieken en tips:

 • Bekkenbodemspier-/kegel oefeningen: Deze oefeningen versterken en verbeteren de spieren in de bekkenbodem waardoor er een verminderde kans is op verlies van urine bij plotseling druk van buitenaf.
 • Levensstijl aanpassingen:
  • Beperk het drinken van alcohol, thee, koffie en koolzuurhoudende dranken
  • Ga regelmatig naar het toilet om te voorkomen dat de blaas te vol of volledig gevuld is.
  • Vermijd activiteiten welke oorzaken kunnen zijn van stress incontinentie zoals springen, hardlopen etc.
  • Stop met roken om geen chronische hoest te ontwikkelen
  • Vermijd overgewicht
  • Let op wat u eet, bijvoorbeeld niet te gekruid of pittig eten
 • Medicatie: Soms is er medicatie beschikbaar welke aansluit bij uw situatie om de klachten te doen laten verminderen.
 • Operatieve ingreep: Als geen behandeling succesvol is gebleken wordt bij vrouwen het plaatsen van een bandje onder de plasbuis toegepast. Bij deze ingreep wordt een kunststof bandje onder de plasbuis geplaatst. Als na een dergelijke operatie de druk in de buik toeneemt wordt de plasbuis tegen het bandje dichtgedrukt. Het bandje compenseert de verzwakte spieren.
® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.
Cookie Settings