Nadruppelen na het plassen

Nadruppelen na het plassen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Tussen de 30 en 80 jaar kampt maar liefst 1 op de 5 van hen met ongewenst verlies van urinedruppels na een bezoek aan het toilet. De medische term voor nadruppelen is ‘post micturition dribbling’ (‘PMD’). De aandoening kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, zoals het onverwachts verschijnen van natte vlekken op je onderkleding. Veel mannen gaan hier echter niet mee naar de huisarts, omdat ze niet over hun probleem willen praten, of denken dat dit bij hun leeftijd hoort.

Hieronder vind je meer informatie over de achterliggende oorzaken van nadruppelen en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen.

Uit onderzoek is gebleken dat deze klacht in maar liefst 75% tot 85% van de gevallen kan worden verholpen met een doktersbezoek.

Biologische oorzaken voor nadruppelen

Nadruppelen wordt veroorzaakt door achtergebleven urine in de urinebuis. Deze buis loopt vanuit de blaas door naar de penis, en kan na het plassen overgebleven urine bevatten. Aan de aanwezigheid van deze urine kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen. Meestal kan de omliggende spier de urineblaas niet goed leeg maken. Dat kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld verslapte bekkenbodemspieren hebt door prostaatproblemen. Wanneer er sprake is van een vergrote prostaat kan de urinebuis bovendien ook dichtgedrukt zijn, waardoor de urine niet kan goed weglopen. Dit met het nodige nadruppelen tot gevolg. Tot slot kan nadruppelen ook biologisch worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding.

Andere oorzaken voor nadruppelen

Naast spier-, doorbloedings- en prostaatproblemen zijn er nog andere mogelijke oorzaken waardoor je als man kampt met nadruppelen na het plassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chirurgische ingrepen die de werking van de urineblaassluitspier beïnvloeden. Maar ook bestraling kan ertoe leiden dat je onverwachts geconfronteerd wordt met deze vorm van incontinentie.

Depend Shields en Guards bieden je een optimale bescherming tegen nadruppelen, waardoor je altijd zorgeloos de dag doorkomt.

 

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je ontdekt dat je nadruppelt na het plassen is het verstandig om in eerste instantie langs je huisarts gaan. Deze kan je mogelijk meer vertellen over hoe je de klachten zelf kunt verhelpen, of je doorverwijzen naar een specialist. Het kan echter voorkomen dat je al hulp hebt gezocht, en de klachten zullen aanhouden. Voor deze gevallen biedt Depend een passende oplossing in de vorm van inleggers (shields) en verband (guards).

Meer informatie vind je op de productpagina’s van de Depend For Men Shields en de Depend For Men Guards.

® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.
0
Winkelmandje
Cookie Settings