Urineverlies is nooit prettig, maar urineverlies bij het hardlopen is een lastig probleem omdat u niet altijd direct maatregelen kunt nemen. Het vermindert ook het plezier dat hardlopen oplevert en leidt er misschien toe dat u ermee ophoudt. Jammer voor de conditie, het opgewekte gevoel en de frisse neus die het oplevert. U bent echt niet de enige met dit probleem. Wat zijn de oorzaken en eventuele oplossingen?
Urineverlies bij hardlopen heet stressincontinentie
Het type urineverlies dat plaats vindt bij hardlopen wordt ‘stress-incontinentie’ genoemd. Het woord stress moet hier letterlijk worden genomen en verwijst naar het Engelse woord voor ‘druk’. In dit geval komt er door het hardlopen druk op de buik en de blaas. Wanneer de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas niet meer zo sterk zijn, kan urineverlies bij het hardlopen optreden. Ditzelfde kan ook gebeuren bij tillen, hard lachen of hoesten. Oorzaken van deze verzwakking zijn vaak zwangerschap en bevalling. Daarnaast zorgt de overgang voor afname van hormonen, waardoor deze spieren slapper worden. Een operatie aan de baarmoeder, prostaat of urinewegen kan verder een oorzaak zijn. Veel moeten hoesten, bijvoorbeeld door roken of overgewicht draagt bij aan mogelijk urineverlies bij het hardlopen. Raadpleeg eventueel uw huisarts voor een diagnose.
Maatregelen voor urineverlies bij hardlopen
Urineverlies hoeft gelukkig niet te betekenen dat u stopt met hardlopen. De onderstaande maatregelen kunnen u helpen om door te gaan met deze sport:
- Loop niet te hard en zorg dat u niet te moe wordt
- Zorg dat u tevoren de blaas goed heeft leeggemaakt
- Drink vlak voor het lopen niet teveel, in het algemeen is het niet verstandig voor het lichaam om minder te gaan drinken bij urineverlies, maar doe het dan op andere momenten
- Zorg voor een eventuele verschoning voor onderweg en draag donkere kleding
- Doe eventueel een grote tampon in tijdens het lopen, deze steunt de blaas
- Neem incontinentiemateriaal mee of doe het alvast in het ondergoed
Daarnaast kan het helpen om regelmatig oefeningen te doen met de bekkenbodemspieren. Span ze aan alsof u hoge nood heeft en laat ze weer los. Doe dit regelmatig tussen alle bezigheden door, het kost weinig moeite. Na een paar weken worden de spieren iets sterker en zult u minder last hebben van urineverlies bij het hardlopen.
Zoals u leest kunnen de klachten van urineverlies bij het hardlopen grotendeels worden opgelost met eenvoudige maatregelen. De producten van Depend zijn comfortabel en geven extra zekerheid bij urineverlies bij het hardlopen. Weet u nog niet welk Depend product het beste bij u past? Gebruik onze help-me-kiezen-tool en ontvang direct een advies op basis van 4 korte vragen.
Het verhaal van Peter
Peter durfde zijn hobby niet meer uit te oefenen nadat hij last kreeg van urineverlies. Bekijk hoe hij hier mee om ging: