Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen komt bij volwassenen vaker voor dan over het algemeen gedacht wordt. In Nederland plast ongeveer 1% van de volwassenen tijdens zijn- of haar slaap per ongeluk in hun broek. Er is in dat geval geen sprake van enkele druppels, maar het doen van een volledige plas. Binnen deze 1% variëren de symptomen van het zo nu en dan bedplassen tot het regelmatig legen van de blaas. Gemiddeld genomen plassen mannen iets vaker in hun broek dan vrouwen.

Loopt u als volwassene aan tegen bedplassen, en in een mate waarop de kwaliteit van uw leven negatief beïnvloed wordt? Door te achterhalen wat uw bedplassen veroorzaakt kunt u veel nare situaties het hoofd bieden.

Bedplassen gaat vaak gepaard met veel schaamte, en de gevolgen hiervan kunnen dan ook erg ingrijpend zijn. De klachten kunnen het delen van een bed of het aangaan van relaties ernstig bemoeilijken.

 

Oorzaken van bedplassen bij volwassenen

De wetenschappelijke term voor bedplassen is ‘enuresis nocturna’. Deze term wordt gehanteerd voor zowel kinderen als volwassenen. Aan de reden dat u als volwassene in uw bed- of broek plast kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Hieronder vindt u een opsomming van enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas.
  • Het probleem kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan, dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren ’s nachts meer vocht vasthouden. Een verminderde aanmaak van deze stof kan verklaren waarom sommige volwassenen last hebben van bedplassen. Zij maken ’s nachts meer urine aan, waardoor de blaas ’s nachts vol raakt.
  • Lastig ontwaken kan ervoor zorgen dat u de signalen van een volle blaas mist.
  • Erfelijkheid kan ook een beslissende factor zijn van bedplas-klachten bij volwassenen. Recentelijk onderzoek suggereert dat een erfelijke afwijking in de genen soms de veroorzaker kan zijn van bedplassen.

Met dit comfortabele absorberende ondergoed kunt u zonder angst voor lekken met een gerust hart de hele nacht doorslapen.

Laat bedplassen uw levenskwaliteit niet in de weg staan

Het is belangrijk dat uw bedplassen zo min mogelijk gevolgen heeft op uw sociale leven, of u belet om bepaalde activiteiten te ondernemen. Inmiddels zijn er gelukkig diverse hulpmiddelen en behandelingen beschikbaar die de klachten van volwassenen kunnen maskeren, verlichten, of mogelijk zelfs kunnen verhelpen. Informeer daarom tijdig bij uw huisarts naar de behandelmogelijkheden voor bedplassen.

Wellicht bent u momenteel al in behandeling voor bedplassen, of heeft u geen vooruitzicht op het volledig verhelpen van de symptomen. De broekjes van Depend (voor vrouwen en voor mannen) bieden in dit geval uitkomst.

Met dit comfortabele absorberende ondergoed kunIn ons assortiment vindt u broekjes voor alle volwassenen. Plast u overwegend overdag in uw broek, of wilt u liever het zekere voor het onzekere nemen? Bekijk dan ook ons assortiment van maandverband (voor vrouwen) en guards (voor mannen) voor een passende oplossing, zodat u zonder angst voor lekken met een gerust hart de hele nacht kunt doorslapen.

® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.
0
Winkelmandje
Cookie Settings