Urineverlies bij vrouwen komt vaak voor; ongeveer tien procent van alle vrouwen krijgt ermee te maken in haar leven. Dit kan zowel op jonge- als op oude leeftijd zijn. Helaas ligt deze aandoening in de taboesfeer gelegen, waardoor veel vrouwen hier niet mee naar buiten komen of naar de huisarts gaan. Gelukkig kan er tegenwoordig veel leed voorkomen worden met de juiste behandeling, handige tips en moderne producten. Het is belangrijk om de achterliggende oorzaak van uw urineverlies te achterhalen, zodat u hiervoor de juiste aanpak kunt vinden.
Bij vrouwen zijn er meer mogelijke oorzaken voor urineverlies
De oorzaak van urineverlies is bij vrouwen vaak geslachtsgebonden. De aandoening komt bij hen relatief vaak voor ten opzichte van mannen. Dit komt omdat de sluitspier van de blaas bij mannen sterker is. Bij vrouwen zorgen de bekkenbodemspieren onder de blaas voor ondersteuning. Typisch vrouwelijke levensgebeurtenissen zoals zwangerschap, bevalling of de overgang (menopauze) kunnen de kracht en elasticiteit van de bekkenbodemspieren verminderen. Wanneer u zich in zo’n fase inspant door bijvoorbeeld te niezen, hoesten, tillen of hard te lachen kan er in deze gevallen urineverlies ontstaan. Deze vorm van urineverlies wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.
Urge incontinentie
Een andere, veelvoorkomende oorzaak van urineverlies bij vrouwen is urge incontinentie. In een normale situatie geven de zenuwen een signaal aan de hersenen door wanneer de blaas vol is. Het kan echter voorkomen dat er een storing plaatsvindt, waardoor er een signaal wordt verzonden terwijl de blaas nog niet vol is. Hierdoor ontstaat er een sterke aandrang en wordt het lastig om op tijd het toilet te bereiken. Urge incontinentie kan het gevolg zijn van bijwerkingen door medicatie of operaties. Ook komt het voor bij bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking, diabetes, Alzheimer of MS.
Urge incontinentie aanpakken
Wanneer u last heeft van urge incontinentie kan het helpen om uw bekkenbodemspieren te trainen. Door te doen alsof u uw plas ophoudt kunt u de spieren sterker maken. Probeer dit op te bouwen tot u tien seconden aanspant en vervolgens tien seconden loslaat. Deze oefening kunt u zowel zittend, staand als liggend uitvoeren.
De oorzaak van aandrangincontinentie aanpakken
Heeft u last van aandrangincontinentie, dan is het belangrijk dat u het uitstellen van het plassen oefent. Zodra u aandrang voelt kunt u dus proberen om iets langer te wachten. Doe dit niet tijdens het plassen zelf, want hierdoor kan de blaas zich minder goed legen.
Wanneer u kampt met urineverlies kunt u het gevoel krijgen dat u niet langer de dingen kunt blijven doen die u graag doet. Er zijn echter ook materialen beschikbaar waarmee u ongehinderd de dag doorkomt. Op onze website kunt u terecht voor verbanden en broekjes die passen bij de mate van uw klachten. Bent u benieuwd welk type materiaal het best aansluit bij uw situatie? Gebruik onze help-me-kiezen-tool en ontvang direct een advies op basis van 4 korte vragen.
De oorzaak van aandrangincontinentie aanpakken
Heeft u last van aandrangincontinentie, dan is het belangrijk dat u het uitstellen van het plassen oefent. Zodra u aandrang voelt kunt u dus proberen om iets langer te wachten. Doe dit niet tijdens het plassen zelf, want hierdoor kan de blaas zich minder goed legen.
Wanneer u kampt met urineverlies kunt u het gevoel krijgen dat u niet langer de dingen kunt blijven doen die u graag doet. Er zijn echter ook materialen beschikbaar waarmee u ongehinderd de dag doorkomt. Op onze website kunt u terecht voor verbanden en broekjes die passen bij de mate van uw klachten. Weet u nog niet welk Depend product het beste bij u past? Gebruik onze help-me-kiezen-tool en ontvang direct een advies op basis van 4 korte vragen.