Bel onze gratis advies- en informatielijn 0800 - 8400 840     Professionals

Een veelvoorkomend probleem: uw urine niet kunnen ophouden

Er zijn in Nederland naar schatting ongeveer 750.000 mensen die regelmatig of zelfs dagelijks hun urine niet kunnen ophouden. Dit betekent dat de kans redelijk groot is dat u zelf ook te maken kunt krijgen met incontinentie. Over het algemeen komen de klachten het meest voor bij 55-plussers en neemt de kans op regelmatig urineverlies toe naarmate u ouder wordt. Mensen schamen zich dikwijls wanneer ze ontdekken dat ze hun urine niet kunnen ophouden. Urineverlies is echter nooit een goede reden om u in uw dagelijks leven te laten belemmeren. In de meeste gevallen is incontinentie geen gevolg van ziekte, en kan uw probleem relatief eenvoudig worden opgelost. Wanneer u dus merkt dat u uw urine niet op kunt houden, is het meer dan raadzaam om uw arts te raadplegen. Afhankelijk van de diagnose kunnen er gericht oplossingen worden aangedragen zoals een dieet, medicijnen of beschermend incontinentiemateriaal.

Urineverlies is nooit een goede reden om u in uw dagelijks leven te laten belemmeren.

Urine niet kunnen ophouden

Wanneer u uw urine niet op kunt houden, kunnen hier verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze oorzaken worden onderverdeeld in verschillende vormen van urineverlies. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen stressincontinentie, urge incontinentie, overloopincontinentie en functionele incontinentie. Er is sprake van stress-incontinentie wanneer mensen hun urine niet kunnen ophouden tijdens fysieke inspanning of wanneer ze lachen. De sluitspier is dan verslapt, waardoor er urine vrij kan komen zodra er druk op het bovenlichaam ontstaat. Urge incontinentie houdt in dat mensen hun urine niet kunnen ophouden op het moment dat ze de drang voelen om te plassen. Bij overloop-incontinentie is de blaas constant vol. Dit leidt meestal tot druppelsgewijs urineverlies. De laatste oorzaak waardoor mensen hun urine niet kunnen ophouden is functionele incontinentie. Deze vorm van incontinentie wordt niet veroorzaakt door specifieke blaasproblemen – het toilet wordt eenvoudigweg niet op tijd gehaald.

Wat te doen bij urineverlies?

Als u merkt dat u uw urine niet kunt ophouden, dan is het verstandig om uw arts te raadplegen. Urineverlies is een veelvoorkomend probleem en dus geen reden om u te schamen. Wanneer u zich geremd voelt in het ondernemen van sociale activiteiten is het belangrijk om te beseffen dat er bijna altijd een oplossing is. In sommige situaties biedt medicatie de uitkomst, maar in de beginfase van het onderzoek zult u waarschijnlijk het advies krijgen om vocht-afdrijvende voedingsmiddelen te vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan consumptiemiddelen als koffie, asperges of selderij. Veel mensen die hun urine niet kunnen ophouden maken gebruik van incontinentiemateriaal zodat de urine wordt opgevangen. Dit voorkomt dat de urine doorlekt naar uw kleding. Zo hoeft u geen sociale gelegenheden te vermijden, of bezorgd te zijn over zichtbaar urineverlies.

Urineverlies is een veelvoorkomend probleem en dus geen reden om u te schamen.

Depend is gespecialiseerd in incontinentieproblemen en heeft een ruim assortiment aan producten die gericht zijn op mensen die hun urine niet kunnen ophouden. Bent u benieuwd welk artikel bij u past? Vraag dan een gratis probeerverpakking aan via onze website, of informeer bij onze klantenservice naar de meest passende oplossing. Dit geeft u de gelegenheid om de meest comfortabele oplossing te vinden voor uw incontinentieprobleem zodat u weer vol zelfvertrouwen in het leven kunt staan.

Cookie Settings