Urineverlies bij vrouwen.

Urineverlies (of incontinentie) komt bij vrouwen aanzienlijk meer voor dan bij mannen.

Urineverlies bij vrouwen

Urineverlies (of incontinentie) komt bij vrouwen aanzienlijk meer voor dan bij mannen. De zwangerschap, een bevalling, de menopause en simpelweg de andere anatomie van de blaas en urinewegen van de vrouw zijn factoren die de kans op urineverlies doen toenemen. Tevens hebben over het algemeen oudere vrouwen meer last van urineverlies dan jongere vrouwen. Echter is het niet een gegeven feit dat iedereen last krijgt van urineverlies op oudere leeftijd.

Urineverlies is behandelbaar en onder controle te houden en dat staat los van de leeftijd of de fysieke conditie waarin u verkeert.

man en vrouw

Wist u dat?

 • Tussen de leeftijd van 18 en 44 heeft ongeveer 24% van de vrouwen te maken met urineverlies
 • Bij vrouwen boven de leeftijdsgrens van 60 ligt dit percentage al op 33%
 • Het ongemak/probleem is meer bespreekbaar bij vrouwen dan bij mannen

De mate van urineverlies bij vrouwen kan verschillen, soms betreft het slechts druppeltjes bij lachen, hoesten of niezen. Soms is het wat zwaarder en wordt er scheutsgewijs en wat vaker op de dag urine verloren. Sommige vrouwen denken dat het hoort bij het ouder worden en zien het daarom niet als een medische conditie, terwijl het dit wel degelijk is. Hierdoor zijn er een hoop vrouwen die blijven ‘aanmodderen’ en de ongemakken ondervinden omdat ze niet langs de huisarts gaan voor een goed advies. Als uzelf of iemand die u kent last heeft/krijgt van urineverlies, adviseren wij u om een afspraak te maken bij de huisarts.

Vormen van urineverlies

Als u meer over uw lichaam en de oorzaken van urineverlies weet, is het gemakkelijker om er met uw huisarts of apotheker over te praten en kunt u beter bepalen welke behandelingen en producten u eventueel kunnen helpen. Hieronder hebben we de veel voorkomende vormen van incontinentie bij vrouwen beschreven.

Stress- of inspanningsincontinentie

Sommige mensen verliezen wat urine als ze lachen, niezen of hoesten, tijdens lichamelijke inspanning of zelfs als ze zware tassen optillen. Dit wordt stressincontinentie genoemd. Deze vorm van incontinentie wordt niet veroorzaakt door geestelijke stress, maar door fysieke spanning op de bekkenbodemspieren, die de blaas en de darmen ondersteunen. Eenvoudige oefeningen kunnen u helpen de bekkenbodemspieren te verstevigen en in de tussentijd beschermen Depend producten u tegen onverwacht urineverlies, zodat u zelfverzekerd en zonder onderbrekingen uw dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren.

Urge- of Aandrangincontinentie

Als u soms plotseling nodig naar het toilet moet of niet op tijd bij het toilet kunt komen, heeft u last van aandrangincontinentie. Dit is het gevolg van een overactieve blaas. Deze veroorzaakt onvrijwillige samentrekking van de sluitspier, waardoor er urine uit de blaas wordt geperst. Sommige mensen hebben soms last van stressincontinentie en soms last van aandrangincontinentie, het is dus verstandig de oorzaken en de behandelingen voor beide vormen met uw huisarts te bespreken. U kunt voor meer informatie ook onze ‘meest gestelde vragen’ raadplegen.

Overloopincontinentie

U kunt last hebben van deze vorm van urineverlies als u het gevoel heeft dat u niet in staat bent om uw blaas geheel uit te plassen en er regelmatig druppeltjes of kleine hoeveelheden urine worden verloren. Over het algemeen zien we dat deze vorm van urineverlies vaker voorkomt bij mannen.

Als u naar uw dokter gaat zal hij of zij enkele testjes doen om te bepalen of u last heeft van urnineverlies en van welke vorm er sprake is. Een van de vragen die uw arts zou kunnen stellen is om een dagboekje bij te houden met daarin informatie als wanneer u urine verliest, hoe vaak, wat u eet- en drink gedrag is en hoe vaak u bijvoorbeeld naar het toilet gaat. Ook zal de urine onderzocht worden op bijvoorbeelde elementen van urineweginfecties of blaasontstekingen.

Waarom krijgen vrouwen last van urineverlies?

De zwangerschap, een bevalling, de menopause en simpelweg de andere anatomie van de blaas en urinewegen van de vrouw zijn factoren die de kans op urineverlies doen toenemen.

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam grote veranderingen mee die ook invloed hebben op uw blaas. Urineverlies is daardoor een veelvoorkomende kwaal bij zwangere vrouwen. Hoewel dit als een ‘tijdelijk’ probleem gezien kan worden is het wel handig om te weten hoe er mee om te gaan. Lees meer over urineverlies tijdens uw zwangerschap op de speciale pagina daarover.

Bij een bevalling komen ongekende krachten los op de bekkenbodemspieren, sommige vrouwen kunnen dit beter
verwerken dan andere vrouwen. Hierdoor wordt door korstondige forse aanspanning als bij lachen, hoesten, niezen of na een bevalling, gemakkelijker dan normaal wat urine verloren.

Bij de menopause zien we vaak dat bij daling van de hormonale waardes dit kan bijdragen aan verhoogde kans op
urinverlies.

Andere bekende oorzaken bij vrouwen:

 • Urineweg- en blaasinfecties, obstipatie, diabetes, overgewicht en mogelijke bijwerkingen van medicatie kunnen allemaal een duidelijk link hebben naar het ontstaan van kortstondige of langdurige vormen van urineverlies.
 • Operatieve ingrepen zijn vaak de oorzaak van langdurige vormen van urineverlies. Herstel is vaak een proces onder
  medische begeleiding uitgevoerd in een behandelplan.
 • Aangeboren afwijkingen, progressieve ziektebeelden als Alzheimer kunnen mogelijke chronische behandeling vragen van urineverlies.

Het blijft van groot belang om te beseffen dat urineverlies geen onvermijdelijk onderdeel van het ouderdomsproces is.
Urineverlies kan worden behandeld, voorkomen en met het juiste productadvies hoeft het uw dagelijkse bezigheden niet in de weg te staan.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec condimentum blandit odio quis feugiat. In hac habitasse platea dictumst.

Begrijpen van uw lichaam

Om te begrijpen wat de effecten van urineverlies zijn, is het verstandig om te begrijpen hoe de urinewegen werken:

 • De nieren filteren urine van bloed en slaan de urine op in de blaas.
 • De blaas is een hol spiervormig orgaan dat urine opslaat, vasthoudt totdat u het signaal krijgt om te gaan plassen bij een volle blaas (meestal bij zo’n 300ml).
 • Als men op het toilet zit, ontspannen de bekkenbodemspieren zich en vanuit de hersenen komt het signaal om de blaas te legen, hierdoor verlaat urine via de urineleider de weg naar buiten.
 • Als de blaasspier aangespannen is, zorgt dit ervoor dat de urine in de blaas wordt vastgehouden en niet via de urineleider naar buiten toe kan.
 • Dit hele stelsel is ondersteund door de bekkenbodem en de spieren die van stuitje tot schaambeen lopen.

Veel vrouwen ondervinden last van beschadigde of verzwakte bekkenbodemspieren en voelen onvoldoende aan wanneer de blaas vol is. Juist daarom is het van cruciaal belang dat men tracht om middels bekkenbodemspieroefeningen extra controle terug te krijgen.

Urine bestaat voor 95% uit water en 5% afval. Sommige mensen denken dat als ze minder drinken ze minder last krijgen van urineverlies. Helaas, daar wordt het alleen maar erger van, omdat te weinig drinken het plaspatroon verstoort. Als u te weinig vocht inneemt, wordt uw urine geconcentreerder. Hierdoor raakt de blaas geïrriteerd en wordt het probleem alleen maar erger. Als u lange tijd weinig drinkt, kan u blaas op den duur steeds minder urine vasthouden. Probeer dus gewoon 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Cafeïne en alcohol onttrekken juist veel vocht aan het lichaam, waardoor u vaker zult gaan plassen.

Plassen: het is belangrijk om er even de tijd voor te nemen en rechtop te zitten, ontspannen en helemaal leegplassen. En bovendien niet te vaak plassen, want dan raakt de blaas daaraan gewend en neemt de kans op aandrang en ongewenst urineverlies alleen maar toe.

Meer informatie

Onze website bevat nog veel meer informative over urineverlies bij vrouwen. Bekijk de special pagina’s:

Urineverlies en zwangerschap

Urineverlies bij het hardlopen

Vaak ongecontroleerd plassen

® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.

Gratis verzending bij besteding vanaf €30,- Sluiten

0
Winkelmandje
Cookie Settings